Seleccionar página

Apoderament Feminista

¿Què és?

Un dels objectius de Viladones es que les dones del nostre municipi s’apoderin, arribant a tenir una visió crítica amb la desigualtat de gènere i el sistema patriarcal.

El nostre propòsit és que cada dona es senti lliure i pugui controlar la seva vida, en tots els seus àmbits, personal, social i professionalment; tant des d’una perspectiva individual com col·lectiva.

«El feminisme és una manera de viure individualment i de lluitar col·lectivament.»

¿Què és el feminisme?

Termes bàsics

Feminisme
Doctrina i moviment social que demana per a la dona el reconeixement d’unes capacitats i el mateixos drets que, tradicionalment, han estat reservats per als homes.
Sororitat
El terme sororitat es refereix a la germanor entre dones. Ve derivat del llatí soror que significa germana. És un neologisme emprat per a fer esment a la solidaritat que existeix entre dones, especialment, en les societats patriarcals.
Sistema patriarcal
Literalment significa govern dels pares. Històricament el terme ha estat utilitzat per a designar un tipus d’organització social en el qual l’autoritat l’exerceix l’home cap de família, amo del patrimoni, del qual formaven part els fills, l’esposa, els esclaus i els béns. La família és, és clar, una de les institucions bàsiques d’aquest ordre social.

Els debats sobre el patriarcat van tenir lloc en diferents èpoques històriques, i van ser represos en el segle XX pel moviment feminista dels anys seixanta en la cerca d’una explicació que donés compte de la situació d’opressió i dominació de les dones i possibilitessin el seu alliberament.

Definició de Maria Fontenla.

Apoderament de la dona
L’apoderament de les dones és el procés pel qual les dones, en un context al que estan en desavantatge per les barreres estructurals de gènere, adquireixen o reforcen les seves capacitats, estratègies i protagonisme, tant en el pla individual com col·lectiu, per a aconseguir una vida autònoma en la qual puguin participar, en termes d’igualtat, en l’accés als recursos, al reconeixement i a la presa de decisions en tota les esferes de la vida personal i social.
Perspectiva de gènere
La perspectiva de gènere és un concepte que defineix les conductes considerades femenines o masculines. És una categoria transdisciplinària que remet als trets i funcions psicològics i socioculturals que se’ls hi atribueix a cadascun dels sexes.
Va sorgir per explicar les desigualtats entre homes i dones. El que és femení o masculí es conforma a partir d’una relació mútua, cultural i històrica. I no es refereix al sexe dels individus, sinó als rols, identitats i valors que són atribuïts als homes i dones.
Coeducació
La coeducació consisteix en educar des d’una perspectiva que integri els valors de la cura, el respecte i l’empatia, en comptes de la competició, la violència i el menyspreu, partint d’una mirada àmplia de la noció d’equitat de gènere, així com de la diversitat cultural, sexual i social.

Definició d’Hug Luchetti.

25N Dia Contra la Violència Masclista 2020

Pocs dies són tan imprescindibles com avui, 25 de Novembre, Dia Internacional per l’eliminació de la VIOLÈNCIA contra les dones…

Acte 28J Dia per l’alliberament del col·lectiu LGTBIQ+

El 28J vam celebrar el dia per l’alliberament del col·lectiu LGTBIQ+ amb una marxa i la lectura del manifest creat per associacions del Baix Montseny.

6 cantantes y grupos feministas

Cada vez hay más grupos feministas y mujeres cantantes que con sus letras están poniendo en jaque al sistema patriarcal. ¡Que la música te empodere!

Acte 25N STOP Violència Masclista 2019

El passat 25N, dia contra la Violència Masclista, Viladones va organitzar un acte de conmemoració a les dones assasinades i per la visibilització del feminicidi.

Contacta'ns

1 + 8 =

Segueix-nos a les xarxes socials

Instagram

Facebook

Twitter